Tågsammanstötning 1908

SJÖ10400004Med anledning av det urspårade tåget mellan Stuvsta och Huddinge tidigare i veckan vill Huddinge 150 påminna om den stora tågsammanstötningen år 1908. Ur Hembygdsföreningens årsskrift 1979-1980 citerar vi ur Lars E. Erikssons artikel om Huddinge station:

Den 19 september 1908 inträffade en olycka i kurvan norr om bangården, där dubbelspåret inte var färdigt. Ett godståg till Stockholm skulle stanna på stationen och där möta ett snälltåg till Malmö. Föraren av godståget uppmärksammade inte stoppsignalen utan passerade stationen varefter tågen kolliderade. Tre passagerare och en konduktör skadades och de materiella skadorna uppgick till 210 000 kronor. Resenärerna togs om hand på stationen, där E. G. Gustafsson Gavenius då var stins.

Att händelsen var av vikt visas av de två vykorten som är hämtade ut kommunens bildarkiv. Fotografiet visar arbetet med uppröjningen på spåret mellan stationen och Döda bron.

SJÖ10300003

Annonser
Det här inlägget postades i Sjödalen-Fullersta. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tågsammanstötning 1908

 1. Gunilla Wastesson skriver:

  Apropå incidenter vid järnvägen: vid något tillfälle fick jag höra att det finns någon gammal myt att det var ett lok som sjönk i leran någonstans vid Huddinge station i järnvägens barndom och alltså ska finnas begravt i leran än idag. Någon som hört det förr? Hur kan denna myt ha uppstått? Eller ska vi förvänta oss att ett lok påträffas vid kommande markarbeten när Huddinge centrum ska utvecklas?

  • Gunnel Jacobsen skriver:

   Det var nog inte ett lok, men en vagn med fyllningsmaterial för att bredda banvallen, lär ha placerats på ett sidospår över en natt och då ha sjunkit ner i den ”bottenlösa” marken. Även det är bara en hörsägen, men låter mer trolig än den med loket.
   Gunnel Jacobsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s