Kommunalvägen – då och nu

Visst är det fascinerande med bilder på Huddinge strax innan den stora moderniseringen inleddes på 50-talet? Som bilden från Kommunalvägen nedan. Den måste vara tagen på 40-talet eller möjligen alldeles i början av 50-talet (fotograf okänd). Byggena vid nuvarande Klockarvägen har inte påbörjats, där är ännu en vacker björkdunge. SJ ansvarar för busstrafiken. Ladan nedanför kyrkan står kvar. Om ni jämför med det nytagna fotot är det egentligen bara Kyrkskolan som ännu finns. Huset till vänster om skolan är den gamla klockargården som innan den revs tjänade som både kommunkontor och huvudbibliotek.

kommunalvväg
kväg

Om Kommunalvägen kan man läsa i boken Huddinge Vägnamn (Huddinges Historia 8) av Alf Nordström:
Motsvarar i sin sträckning Huddinge station – Kvarnbergsplan den tidigare Huddingevägen, som var första vägförbindelsen från centrala Huddinge via Brännkyrka till Skanstull. Vägen byggdes under 1860-talet på initiativ av ”Patron Pehr”, godsägaren Pehr Pettersson på Fullersta gård. Kommunalvägen passerar Huddinge kommunalhus, vilket motiverat namnet.

Vi plussar på med en ofta repriserad gammal bild från översvämningarna 1930, tagen på ungefär samma ställe som de ovan. Fotograf: Ragnar Larsson.
översväm2

Annonser
Det här inlägget postades i Bebyggelse, Sjödalen-Fullersta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s