Striden om Fållan

fållanDen 30 januari 1973 stod slutstriden om Fållan. 150 poliser sattes då in för att rensa området. Med striden om almarna i Kungsträdgården i färskt minne hade varsamhet beordrats. För motståndet stod ca 300 miljökämpar, många tillhörande aktionsgruppen ”Rädda Fållan”. Ni kan läsa mer om detta i Aftonbladet-artikeln här intill. Bilden längst ner är ur Dagens Nyheter. Observera att uppgifterna om antalet poliser vs demostranter varierar starkt mellan de olika tidningsartiklarna. Fållan var då sedan en tid riksbekant på grund av de starka protester som framfördes mot det sexfiliga motorvägsbygge (Nynäsvägen) som planerades rakt genom området. Evert Taube var en av många som lade in sina protester mot vägbygget och för räddande av Fållans gård. Men protesterna hjälpte inte helt. Mark skövlades och vägen byggdes men gården bevarades.
Sett i ett större perspektiv är Fållanstriden en del i den proteströrelse som riktade sig mot massbilismen i synnerhet och tidens regionplaner i allmänhet.

Ursprungligen utgjorde Fållan ett torp under Länna by. Under 1700-talet har Fållan mestadels fungerat som sommarnöje och bland många som besökt platsen märks Carl Mikael Bellman, som vistades här en del av sommaren 1773. Hans vistelse på Fållan inspirerade till ett flertal dikter. Den mest berömda av dessa är Opp Amaryllis (Fredmans sång nr 31). Om ni letar er ut på udden i Magelungen där Fållans gård ligger kan ni än idag beskåda ett par vackra lindar som fått namn efter skalden.

fållanbild

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s